the venetian pantry london martina

Sometimes, the coronary heart of the house truly has a coronary heart of its personal.

For Italy-born, British isles-primarily based graphic designer Martina Casonato, the kitchen area was central in the remodel of her North East London dwelling, yes—but a nicely-intended, nicely-appointed larder even additional so. “Nothing offers me very the identical feeling of peace and fulfillment as the sight of a perfectly-stocked pantry,” she says. “For numerous people today, a major American-design fridge is the variety one particular priority in the kitchen area. I was extra than content to compromise on the measurement of ours (which is a rather modest built-in model, tucked absent in a corner) in purchase to have the pantry of my desires. It is actually my delight and joy and my happy location.”

It’s also the namesake of the Instagram account, @thevenetianpantry, the place Martina begun chronicling her transforming development in the course of the 2nd stage of lockdowns in winter season 2021. The account—with glimpses of the home’s inside and in-depth depth on the process—quickly grew to have 33.5k followers.

Be part of us for a appear at the dwelling as of now, which Martina and her fiancé, Joe, along with agency Bradley VanDerStraeten, have transformed from a stripped-again, architecturally untouched Victorian into a heat, easygoing space—outfitted little by little.

Photography courtesy of Martina Casonato and @thevenetianpantry.

Over: “We began seeking for a home with each other in 2018, just after many years of sharing a small a single-mattress rental flat in Shoreditch,” Martina says. Soon after browsing all via Stoke Newington, they located the Victorian terraced home at the starting of 2019.

“It was excellent: totally vacant, a significant tree at the back again, white partitions and authentic pine flooring and fireplaces. Not like most of the other qualities we experienced witnessed, this had under no circumstances been extended, which designed it the great blank canvas.” The couple opted to prolong the present galley kitchen area (“which was narrow and dingy,” Martina suggests) with two subtle extensions, which now house the dining place (remaining) and widen the new kitchen area (appropriate).

Higher than: “From a structural place of watch, the major alter was the addition of the two rear extensions and accomplishing the loft conversion,” Martina says. “The remaining rooms just observed a light-weight intervention—restoring the old pine floors and a new lick of paint in most conditions.”
martina
Earlier mentioned: Martina’s upbringing in Italy and the couple’s operate in graphic style and design (Martina operates London-centered Prevalent Kind) knowledgeable the options. In the prepare dinner room, Martina “aspired to build a mix involving our favourite East London restaurants and an outdated Italian grandma’s kitchen area.” The ground is tiled in Botticino terrazzo from InOpera Martina built the museum-like island with glass-fronted compartments, all developed by Tekton Joinery.
the couple wanted to create a space where they could cook and entertain:
Previously mentioned: The pair required to make a house where by they could cook dinner and entertain: “I experienced dreamed about having my very own kitchen prolonged right before we started seeking for a household,” says Martina. The cabinetry is also by Tekton Joinery.
Higher than: “Budget-intelligent, we chose to participate in the extensive match and prioritize fantastic finishes and resources over household furniture and decoration,” adds Martina. “To this date, practically two decades immediately after going in, we are continue to using our previous Ikea sofa!”

Higher than: “Once we located a spot for the pantry in the new design and style, every thing else flowed from there,” Martina states.

“Aside from plainly obtaining a purposeful purpose, it functions brilliantly as a piece of decor in its have correct. I developed it with a pair of fluted glass French doors so that I could simply conceal the mess inside, but the truth is we preserve it open up and in sight 99.9 p.c of the time. In the evening, it also operates superbly as a lightbox, many thanks to the LED strips concealed below the cabinets. The backlit jars generate these types of a cosy and soft environment.”

the fluted glass doors were custom made by tekton joinery based on martina& 16
Above: The fluted glass doors were being tailor made created by Tekton Joinery based mostly on Martina’s possess drawing. “I sourced the pantry skirt from a woman in Italy known as Giovanna who has been my mum’s seamstress for the earlier thirty decades!” she adds.
the expanded kitchen leads into the living area. 17
Previously mentioned: The expanded kitchen sales opportunities into the residing spot.
the couple share a neat wall mounted desk between the kitchen and living spaces. 18
Previously mentioned: The pair share a neat wall-mounted desk concerning the kitchen and residing spaces.
the easy going living room. the pine flooring is all original to the house. 19
Above: The straightforward-heading dwelling space. The pine flooring is all first to the dwelling.

Higher than: Most rooms are painted in Farrow & Ball’s Sturdy White, with woodwork painted in Skimming Stone.

Above: “We try to get a gradual tactic to decorating our house, and I like the assumed that one particular working day it’ll be crammed with parts that have sentimental value for us—a testomony to our shared encounters,” Martina says. (For illustration? “Our bed (A Gervasoni design from Italy) only arrived following a 12 months of residing below.”)

a writing desk in a bright corner. 23
Above: A creating desk in a dazzling corner.

Higher than: “The current bathroom and bathroom had been also in need to have of some love, so we wholly re-skinned each,” claims Martina. The powder room—at right—is appealingly deconstructed and painted in Bauwerk’s Sandstone lime paint.

flowers fill an unused fireplace in the guest bedroom. 26
Over: Flowers fill an unused fireplace in the visitor bedroom.

“My qualifications in structure absolutely paved the way for my aesthetic: a particular appreciation for uncomplicated forms, clear traces, and a ‘less is more’ strategy (in the words and phrases of Mies van der Rohe),” suggests Martina. But I also consider a home should experience lived in, welcoming, and heat, which is why I really like to mix modern items with antiques. There is an straightforward-heading top quality about these type of items, and I am fascinated by the tales they inform, and the lives they have lived prior to coming in our possession.”

the couple added bead board paneling that doubles as a headboard (and a spot to 27
Earlier mentioned: The few additional bead board paneling that doubles as a headboard (and a place to clip a examining light-weight).
the couple also converted the house
Above: The few also transformed the house’s”loft” into a principal bedroom and ensuite, with sights of the London skyline. The flooring is new—Whinfell Planks from Tedd Todd—and the loft, like the kitchen area, is done in Bauwerk’s Stone lime paint.
a built in vanity echoes the design of the home office downstairs. 29
Previously mentioned: A developed-in vanity echoes the style and design of the property place of work downstairs.

This was the couple’s first rework (“and a steep studying curve at that!” Martina claims). “Like most 1st time-renovators, we approached the whole approach with a certain degree of naiveté, but have been fortunate sufficient to have surrounded ourselves with a team of trustworthy and efficient contractors—we actually struck gold there.”

Adhere to @thevenetianpantry on Instagram for much more appears to be like inside of Martina and Joe’s home—and, perhaps, at their up coming challenge: their wedding ceremony upcoming year.

And for more properties subtly expanded, see:

Leave a Reply