Venture Facts:

Site: London, United Kingdom

Architect: Russell Jones

Builder: TAD Builders & D. F. Keane

Structural Engineer: Techniker

Joinery: Barth Innenausbau & K & D Joinery Ltd

Bespoke Home furnishings: Andy Thompson Woodwork / @andythompsonwoodwork

Lighting: LIT Design and style

Landscape Design and style: Invoice Ridings, Anna Janschke

Photographer: Rory Gardiner / @arorygardiner

From the Architect: This loved ones property and studio in the London Borough of Haringey is positioned on a 200-sq.-meter website, which was formerly an previous garage and rear yard of an adjoining household and only accessible by using a slender passageway. The community arranging authority was keen that the task mirrored its much less formal backland spot. Statutory established again requirements and exposure on 4 sides impacted the layout, though constrained entry influenced resources choices and construction methods—all experienced to be of proportions and body weight that could be carried or trolleyed by hand into the mews.

“The finished property, organized over four marginally divided degrees, follows the purely natural slope of the web page. All areas are structured all around a 20-meter-extensive axis, beginning at the front doorway and working by means of to the rear boundary. The entrance volume contains two bedrooms, circulation, and lavatory. Outside of, and marginally reduced than the entrance, an casual residing, dining, and galley kitchen area open up out on to a terrace toward a walled rear back garden. A decreased ground amount studio, right beneath the entrance, receives light-weight from the front façade above. The primary bed room and bathroom are on the topmost amount, and a glazed stairwell provides light-weight into the interior.

“The timber frame development is faced in brickwork where by it is satisfies a boundary, and remaining exterior cladding is from Siberian larch. Douglas fir  lines all inside surfaces and is also applied for fenestration framing and shutters. All timber is from sustainable sources and is capped with stainless steel to management exterior weathering. All roofs are lined in light-weight Lipari pumice stone to assist drainage and reflect warmth. Household furniture, like desks, beds, shelves, cabinets, and doorways, are created from the very same Douglas fir boards as the inside lining. In contrast, the kitchen area get the job done surfaces, loos, small tables, and niches are surfaced with matte white porcelain. The front forecourt, paved in reclaimed granite cobblestones, matches the mews carriageway.

The context, scheduling course of action, and hardships involved in generating this undertaking are usual of setting up in London. The finished household, whilst a product of this reality, is also a refuge. It is peaceful, informal, and a continuous reminder of the life and character of its occupants.”